Kategorier
Tips og triks

Gjør en minnepenn oppstartbar med Windows

Lær hvordan du gjør en USB minnepenn klar til å installere Windows

Vanskelighetsgrad: Middels – Forståelse av filsystemer, windowsprogrammer og image-filer

Hva du trenger:

 • USB Minnepenn (minimum 8 gb for windows 7 eller nyere)
 • En annen maskin å gjøre klar USB’en med
  • Du kan gjøre det på maskinen den skal installeres på, men du bør bruke en ren maskin, hvertfall hvis målet er å bli kvitt virus, malware, reklamemareritt og liknende
  • Dersom maskinen du skal klargjøre minnepennen med har windows 7 eller eldre, trenger du daemon tools eller et annet program for å montere isofilen som virtuel drive (lettere sagt fiks en pc med windows 10 når du skal klargjøre en minnepenn)
 • Windows-installasjonsfil

 

Trinn #1: Koble minnepenn til ren datamaskin
Dette er for mange ganske åpenbart, men det første du må gjøre er å plugge inn minnepennen. Starter du diskpart først, finner du ikke minnepennen. Du bør også ta kopi av eventuelle ting du vil ta vare på fra minnepennen, ettersom vi snart skal slette alt som er på den.

skjermbilde

Trinn #2: Komme seg til Diskpart
Det finnes uttallige måter å komme til diskpart. Jeg synes det er enklest å trykke windowstast + r, skrive cmd, trykke enter, vente til et sort vindu kommer, skrive diskpart, trykke enter igjen og vente på at enda et vindu åpner seg. Øverst til venstre på den linjen du kan flytte vinduet med, skal det stå diskpart. Hvis det gjør det kan du gi deg selv et klapp på skuldern, sette deg godt til rette og gjør deg klar til å taste magi.

 

skjermbilde

Trinn #3: Avgjøre hvilken disk i Diskpart
Hadde vært litt dumt å velge feil disk her, for da kan man ende opp med å slette noe man ikke skal. Her er litt kunnskap om minnepennen nyttig. Det minste du må vite er hvor stor kapasitet den har. I diskpart-vinduet skriver du list disk og trykker enter. Som du ser her skal jeg velge disk 2 ettersom min minnepenn er på ca 30 gb.
skjermbilde

 

Trinn #4: Slette alt og endre filformat

Etter dette er det ingen vei tilbake. Da er alt på minnepennen slettet. Trykk enter mellom hver av følgende koder:

 • select disk 2 (din minnepenn)
 • clean
 • create partition primary
 • select partition 1
 • active
 • format fs=ntfs quick
 • assign
 • exit

Da lukkes diskpart, siden vi nå er ferdig med å formatere og partitionere. Legg merke til hvilken bokstav minnepennen blir tildelt.

 

skjermbildeTrinn #5: Montere windows-fil
Om du har windows 7 er dette litt vanskeligere enn det er i nyere utgaver av windows. Du må faktisk laste ned et program for å gjøre dette. Jeg anbefaler gratisutgaven av Daemon Tools. Ikke kjøp driten, ikke verdt penga. Du trenger det ikke i nyere utgaver av Windows. Da bare dobbelklikker man på windows-filen, så kommer du inn i en mappe med masse installasjonsfiler. Legg merke til hvilken bokstav denne disken blir tildelt

 

skjermbilde

Trinn #6: Kopiere Windows-installasjonen til minnepennen
Du må nå vite hvilke bokstaver begge diskene ovenfor har. Den første bokstaven er windowsinstallasjonen, den andre er din minnepenn. Så tilbake i CMD, skriv xcopy f:\*.* /s/e/f e:\ og trykk enter.

 

 

 

 

 

 

Når du ser dette er minnepennen klar:

skjermbilde

 

 

 

 

 

Klarte du ikke dette, kan du ta kontakt, så hjelper jeg deg gjerne 🙂